Artiklar

MILJÖ

hållbara material

Är material viktigt för dig när du handlar kläder? Material är viktigt när det kommer till både miljö och hälsa. ♻️🌏
 
Här kommer en snabb genomgång om material:
  • Förnybara material: tillverkad av hållbara, giftfria och biologiskt nedbrytbara resurser
  • Återvinningsbar: kan återanvändas, vilket minskar avfallet och bevarar naturresurserna
  • Giftfritt: släpp inte ut skadliga kemikalier i miljön eller orsaka skada på människors hälsa.
Exempel på miljövänliga och hälsosamma material är:
  • Bambu
  • Kork
  • Linné
  • Hampa
  • Återvunnet glas
  • Återvunnen plast
  • Sojabaserat bläck
Material som är skadliga för både miljön och människors hälsa inkluderar:
  • Fossila bränslen: bidrar till luft- och vattenföroreningar och klimatförändringar
  • PVC (polyvinylklorid): släpper ut giftiga kemikalier i miljön
  • CFC (klorfluorkolväten): bryter ned ozonskiktet och bidrar till klimatförändringar
  • Bly: giftigt för både miljön och människors hälsa
  • Kvicksilver: giftigt för både miljön och människors hälsa
  • Asbest: ett känt cancerframkallande ämne och orsakar lungcancer och mesoteliom.
  • Mikroplaster: kläder gjorda av somliga syntetiska material
Detta kan vara bra att ha i åtanke när du nästa gång väljer att köpa antingen nyproducerat eller begagnat 🌏♻️
MILJÖ

Att sälja saker man inte längre använder kan ge en fin extra inkomst

Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera, ger sina bästa tips på vad som säljer bäst. Det viktigaste är att tänka på säsong och att sälja saker när det är säsong för det. Märkeskläder i gott skick, läsplattor, mobiltelefoner, böcker, sticklingar och kamerautrustning säljer bra, liksom glas, porslin och inredning. Verktyg, leksaker och samlarsaker, såsom mynt, frimärken, barbiedockor, smurfar och vinylskivor kan också ge bra inkomster.

Det finns också stor efterfrågan på mode från populära märken, smycken, märkesväskor, sneakers, märkesskor och exklusiva solglasögon och klockor. Populär keramik och porslinsserier från 50-talet är också högvaluta, liksom begagnade teknikprylar som mobiler och läsplattor. Lego, svensk design för hemmet, vintagelampor och möbler från 50- och 60-talet, ovanliga växter och sällsynta vinylskivor kan också generera höga belopp. Saker i originalskick med vacker patina är särskilt eftertraktat, liksom om man har instruktionsboken eller originalkartongen kvar. Trasiga saker eller saker i sämre skick säljer däremot sällan, liksom massproducerade saker av dålig kvalitet och saker som är ur säsong. En undersökning visar att över hälften av de tillfrågade har för mycket saker i sina hem och skulle kunna fylla cirka 12 flyttlådor med saker som de inte använder.

 

Det kan vara svårt att veta vad man ska sälja och vad man ska behålla. Sofia Hagelin ger några tips på hur man kan göra:

  • Tänk igenom vad du verkligen använder och behöver. Många av oss har saker som vi har glömt bort att vi har, eller som vi har köpt men aldrig använt.
  • Gör en lista över saker du kan tänka dig att sälja. Varje gång du hittar en sak du inte använder, lägg den på listan.
  • Sortera saker i olika kategorier, till exempel kläder, skor, inredning, leksaker, teknikprylar, samlarsaker osv. Detta gör det lättare att se vad du har och vad du kan tänka dig att sälja.
  • Ta snygga bilder av sakerna. Se till att ha bra ljussättning och ta bilder från olika vinklar.
  • Var ärlig i din annons. Beskriv saken så utförligt som möjligt och nämna eventuella skavanker eller defekter. Köpare uppskattar ärlighet och det ökar också chansen att saken säljer snabbare.
  • Sätt ett rimligt pris. Kolla runt på andra annonser för att se vad andra säljer saken för, och tänk på att du behöver täcka eventuella fraktkostnader.
  • Var noga med att följa sälj sajtens riktlinjer och regler. Detta ökar chansen att din annons godkänns och att du får sälja dina saker.

Genom att följa dessa tips kan du enkelt tjäna extra pengar genom att sälja saker du inte längre använder. Så börja rensa i skåpen och ta en titt på vad du har som kan ge dig en fin extra inkomst.

MILJÖ

varför miljön är viktig & vad du kan göra åt det nu

Handla second hand kan vara en bra lösning för den som vill göra ett mer hållbart val när det gäller kläder och andra varor. När du köper begagnat förlänger du livslängden på produkten, vilket innebär att den inte behöver produceras igen. Detta kan bidra till att minska belastningen på miljön, då det inte krävs lika mycket resurser och energi för att tillverka nya varor.

Enligt en studie gjord av H&M Foundation sker cirka 80 procent av ett plaggs totala klimatpåverkan innan det ens har nått en butik. Det innebär att den största delen av plaggets påverkan på miljön sker under tillverkningsprocessen. Genom att köpa begagnat istället för nyproducerat kan du alltså göra en stor skillnad för miljön.

Svenskarna är duktiga på att skänka sina gamla kläder till second hand-butiker och andra välgörenhetsorganisationer. Enligt statistik från H&M Foundation ger svenskarna bort cirka 3,8 kilo kläder per person varje år. Däremot är vi inte lika duktiga på att köpa second hand-kläder själva. I genomsnitt köper svenskarna bara 0,8 kilo second hand-kläder per år.

Det finns många olika skäl till varför man kan välja att handla second hand. Förutom att det är bra för miljön kan det också vara ett sätt att spara pengar på. Många second hand-butiker har bra priser på sina varor, och du kan ofta hitta unika och ovanliga saker som du inte hittar i vanliga butiker.

Att handla second hand kan också vara ett bra sätt att stödja lokala företag och organisationer. Många second hand-butiker drivs av välgörenhetsorganisationer som använder pengarna från försäljningen till olika projekt och insatser för att hjälpa de som behöver det mest.

I slutändan handlar det om att göra medvetna val som gynnar både miljön och samhället. Genom att handla second hand kan du göra en skillnad för både nuvarande och framtida generationer.

Att rensa i garderoben och sälja eller skänka bort det man inte använder är bra både för plånboken och miljön. Ett sätt att göra det på är att ordna bytesdagar med familj och vänner. Ett annat sätt att tänka är att ändra mindset och fråga sig själv om man verkligen har tillräckligt med saker eller kläder, istället för att fokusera på vad man saknar.

När man lägger ut saker till försäljning på säljsajter är det viktigt att ta snygga bilder som visar vad man säljer, med bra ljussättning och bilder från olika vinklar. Det är också viktigt att vara tydlig i rubrik och objektsbeskrivning, nämna namn, modellnummer, färg, storlek, material, skötselråd och skick. Det kan också vara bra att vara ärlig och utförlig och, om man har det, inkludera kvitto i annonsen. Genom att sprida sin annons i sociala medier ökar man chansen att få sina prylar sålda.

MILJÖ

minska returer

Det finns många fördelar med att minska returer när man handlar kläder på nätet, både för miljön och den ekonomiska hållbarheten.

För det första kan returer påverka miljön på negativt sätt. När kläder skickas tillbaka till företaget måste de skickas med en fraktbil eller ett flygplan, vilket ger utsläpp av koldioxid och andra skadliga ämnen. Dessutom kan många kläder inte säljas igen efter att de har skickats tillbaka och måste därför kasseras, vilket kan leda till ökat avfall och föroreningar.

För det andra kan minskade returer också leda till en mer ekonomiskt hållbar affärsmodell för företaget. När företag mottar returer måste de hantera dem på något sätt, vilket kan vara kostsamt. Dessutom kan företaget tappa pengar på varor som inte kan säljas igen. Genom att minska returerna kan företaget spara pengar och öka sin lönsamhet.

Så hur kan man minska returerna när man handlar kläder på nätet? Här är några tips:

  1. Var noga med att välja rätt storlek. Många returer beror på att kläderna inte passar. Därför är det viktigt att välja rätt storlek genom att mäta sig och jämföra med storleksguiderna på företagets hemsida.
  2. Läs produktbeskrivningar och titta på bilder noga. Var noga med att läsa produktbeskrivningarna och titta på bilderna för att få en bättre förståelse för vad du köper. Detta kan hjälpa dig att undvika att köpa kläder som inte uppfyller dina förväntningar.
  3. Använd dig av provningsalternativ. Många företag erbjuder provningsalternativ där du kan beställa flera olika storlekar och sedan returnera dem som inte passar. På så sätt kan du vara säker på att hitta rätt storlek utan att behöva skicka tillbaka alla kläder.

Genom att följa dessa tips kan du bidra till att minska returerna och därmed göra en insats för både miljön och den ekonomiska